CEREMONIE MET KINDEREN

“Natuurlijk zijn de kinderen aanwezig, ze horen erbij”.

“Kinderen zijn welkom op het feest, maar niet tijdens de ceremonie”   Ik kom het beide tegen. De aan-of afwezigheid van kinderen tijdens een ceremonie is een persoonlijke keuze van het bruidspaar. Die wens staat voorop.

Ervaring heeft geleerd dat het van belang is, de aanwezigheid van kinderen af te stemmen met het bruidspaar. Wat te doen als kinderen iets anders doen dan gewenst of verwacht. Mocht bijvoorbeeld de plechtige voltrekking door kinderen worden overstemd, is het plezierig te weten, of er ingegrepen gaat worden en wie hierin verantwoording neemt.

Mijn persoonlijke ervaring met kinderen bij de ceremonie zijn zeer positief. Ik herinner me goed één van mijn eerste huwelijksvoltrekkingen. De zoon van het bruidspaar, was toen nog geen jaar oud, en zeer bedreven in het kruipen. Om het voor hem ook ontspannen te laten verlopen mocht hij lekker rondkruipen in de trouwzaal. Op een moment merkte ik dat er aan mijn toga getrokken werd en de kleine zichzelf toegang had verschaft tot mijn toga. In de trouwzaal, waar ik recht tegenover het bruidspaar stond, heb ik de kleine op mijn arm genomen en de voltrekking gedaan met het vrolijke ventje op mijn arm. Het was een waar feest. Papa en mama en de kleine konden elkaar goed zien. Het was prettig dat we vooraf duidelijk besproken hadden, in hoeverre de kinderen aanwezig mochten zijn en ik wist hoe hierop naar wens, in te spelen.

Vaak zijn er bankjes aanwezig die dichtbij het bruidspaar geschoven kunnen worden, waar kinderen dan samen kunnen zitten en van dichtbij zien wat er allemaal gebeurd. Een aantal jaar geleden, zat er op een bankje naast mij, een tweeling, twee jongens van 4 jaar. Ze zaten op hun knieen en hebben de hele ceremonie naast mij gezeten en met volle aandacht geluisterd en zichtbaar genoten. Hun oudere zus mocht de ringen brengen.

Tips? Een doosje rozijntjes uitdelen voor het Ja-woord is een letterlijke zoethouder. Kinderen een taak geven tijdens de ceremonie, is tegenwoordig ook een graag geziene manier om kinderen te betrekken. Vaak geven de kinderen van het bruidspaar de ringen of mag het huwelijk met de hamer worden bevestigd. Het tekenen van een kinderakte heeft uiteraard geen wettelijke waarde, maar de kinderen vinden het meer dan geweldig. Bovendien mag deze akte, in tegenstelling tot de trouwakte, mee naar huis worden genomen. Kinderen zijn zeer welkom, mits dit de wens is van het bruidspaar.